Facebook

Jadłospis - Informacja o alergenach

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica(w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
  2. Skorupiakii produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina
  5. Orzeszkiziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu d-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianuD-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. laktitolu;
  8. Orzechy; tj. migdały(Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzech włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illioinensis K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanychdo produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne